Österlen



Någon dag varje sommar brukar vi göra en Österlenrunda för att njuta
av den fantastiska naturen, ljuset, vidderna och de små idylliska byarna
där. I år blev det senare än vanligt, men denna blåsiga septemberdag,
satte vi oss i bilen och åkte österut längs kustvägen. Vårt första längre
stopp var i Ystad, denna pärla med sina gamla välbevarade hus och gränder.

Jag plåtade lite här och var, det var svårt att välja motiv bland alla
spännande hus och gränder.




Det här pyttelilla huset kunde jag inte motstå - en enrummare, men för vem?




Lite mer imponerande fasad, men ack så vacker och full av historia!




En bild från en av Ystads många gränder med mysiga, välvårdade och
SÅ inbjudande hus!




Ännu ett intagande hus,som jag inte skulle ha något emot att flytta in i på studs!




En bild från torget i Ystad, även det kringgärdat av gamla fina
byggnader. Hit kommer jag säkert snart igen!




Slutligen åter en gränd, betagande med sina välputsade, olikfärgade gathus.




Med hungern gnagande i våra magar, styrde vi sedan kosan mot Brantevik,
där vi såg fram emot att få äta den himmelskt goda Brantevikssillen på hamnkrogen.
Men - hamnkrogen var stängd och tillbommad, hela Brantevik låg öde och
folktomt, efter att sommargästerna flyttat hem.
Den starka vinden piskade upp vågorna mot den stranden och där stod
vi nu med vår besvikelse och våra tomma magar och tittade på det fantastiska sceneriet.


Vackert och kraftfullt fräste vågorna in mot stranden och över piren.




Vi kunde inte se oss mätta på det upprörda havet - mätta förresten, vi var
nu hungriga som vargar och styrde kosan mot Skillinge, i hopp om att
DEN hamnkrogen skulle vara öppen...




En sista bild på Brantevik, där gubben försöka springa ur bilden - han
orkade väl inte, hungrig som han var...




Hurra!
Hamnkrogen i Skillinge var öppen och lika mysig och inbjudande,
som jag mindes den. Trevlig personal och...




...Brantevikssill hade de på menyn, serverad på grovt bröd, med rödlök
och ägg. Men först lite god sallad och hembakat bröd med nötter i.
Mmmm...




Och här är den berömda sötsalta, välkryddade Brantevikssillen, väl gömd under lök och dill.
Men ack så god!

Efter att ha smörjt kråset, körde vi hemåt, men stannade i Abbekås hos
goda vänner och drack en kopp espresso.
Det behövdes faktiskt flera koppar för att smälta den kryddiga och feta sillen....

 

 


Kommentarer
Postat av: Nickan

Vilken mysig utfärd! Alltid lika fint i Ystad!

Vi brukar ju också göra en Österlenrunda varje sommar men i år har det inte blivit av... kanske inte för sent än?

Brantevikssill på grovt bröd har dom också på "Sill och nubbe" vid kanalen!

Vi hörs och ses, kram!

2010-09-10 @ 13:35:39
URL: http://tjernhus.blogg.se/
Postat av: Yvonne

Vilken vacker stad! Så skönt ni verkar ha haft och vilken tur att ni fick den efterlängtade sillen, kan förstå er sill är aldrig fel.

Må så gott Yvonne

2010-09-17 @ 12:41:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0