En dag på stranden....

 
....kan det se ut så här. Om den värmande vintersolen vill och det är några
minusgrader och snö/is.
Idag var det underbart att promenera i solen och fota lite fantasifulla isskulpturer.
 
 
Ljuset, värmen från solen ochden gnistrande snön gör promenaden till en sann
njutning.
 
 
Vid strandkanten, där tången hopat sig i drivor, har isen skapat kreativa
"skulpturer".....
 
 
...som här...
 
 
...och här...
 
....och här.
Hoppsan, där kom en tax med på bilden! Är det inte Hampe, så säg?
 
Men vi går vidare i......
 
....vintersolens glans.
 
Tusenfoting i vinterskrud?
 
Vågor som frusit....
 
....och enstaka vandrare, som har turen att vara lediga denna underbara vinterdag.
 
Men - där har vi taxen igen!
 
 
En dag på stranden kan - även vintertid - vara alldeles, alldeles underbar!

Vinter

Länge hade vi barmark och några plusgrader, men igår slog vintern till igen med snö och kyla.
När solen var framme, en kort stund, passade jag på att dokumentera denna ovanliga tingest.
 
 
Badhytterna står rätt övergivna så här års...
 
 
....och det är ingen trängsel på stranden precis.
Fast fotspår från både två- och fyrfotiga varelser fanns förstås.
 
 
Snart, snart kommer solen fram....
 
....och då gäller det....
 
....att ha kameran redo mellan iskalla händer.
 
 
 Den var värd att vänta på!
 
 
 Vackert med sol över snöiga stranddyner!
 
 
 Stranden är förstås vacker alla årstider....
 
 
 ....men nu vill Hampe hem igen...
 
 
...och där, där stack han iväg med racerfart...bäst att pinna efter...
 
Jag satte en rejäl rova på vägen hem - förädiskt glashalt!
 
 
 
 
 
 
 
 

Champagne...

...hade jag önskat mig till min födelsedag och ikväll var det dags att
knäcka den Gula Änkan!
 
 
Till champagnen hde min gubbe tillagat en av våra absoluta favoriträtter: parmesan-,
lime- och örtmarinerad  lax, med lime- och dillmarinerade räkor och 
sås gjord på löjrom, creme fraiche och hollandais.
 
En helt OK lördagsmiddag.
Supergott!!
 
Hampe fick kalasa på laxskinnet och några räkor.
 

Lomma

Igår, den11 januari, var vi bjudna till Lomma på middag hos min gubbes
brorsdotter med familj.
Det var vackert dukat med alla levande ljus och gott med aptitretare i form
av olika "röror" och bröd och korv.
Annika hade nyligen kommit från Italien, så middagen hölls helt
i italiensk anda.
Gott!
 
Annika och Janne bor i ett gammlat fint hus i Lomma, men har gjort
en spektakulär tillbyggnad med högt i tak och synliga bjälkar.
Häftigt!
 
Till familjen hör två underbara tollare, Douglas på 7 år och Silver på
9 månader. Så Hampus fick ett par roliga lekkamrater, om och i
 helt andra dimensioner.....
Men kul hade de ändå!
 
En sådan liten hund som Hampus, får ta till alla tillgängliga medel
för att komma i rätt nivå med sin polare!
 
Över stock och sten gick leken, nej, jag menar över och under glas-
bordet!
 
 
Ibland måste man vila lite, somhär hos Annika, men snart nog var det
dags för vilda lekar igen!
 
Idag (12/1) har Hampus mest sovit hela dagen....
 
Tack Annika och Janne för en helmysig kväll med god mat och många
glada skratt!

Födelsedag

Till min födelsedag den 6 januari, trettondagen, brukar jag alltid
få tulpaner - en föraning om vår.
Denna trettondag utgjorde inget undantag.
Vita tulpaner från min gubbe och vita tulpaner från min syster
och svåger. Härligt!
Och så lite andra presenter...
 
Vi dukade för kaffe och tårta på eftermiddagen....
 
...då syster och svåger kom på visit (med tulpaner). Jag fick
också ett 1000-bitar pussel av dem, som nu ligger upplagt
på matbordet.
Gubben köpte en Budapesttårta, dagen till ära.
 
På kvällen var vi bjudan på födelsedagsmiddag hos sonen Ludvig
och hans flickvän Tina - trerätters hemlagad veganmiddag, där
även sonen Björn var delaktig.
 
Ludvig bor i en underbar vindsvåning i Trekungahuset i Malmö
med jättehögt i tak och synliga bjälkar.
 
Här förbereder Ludvig och Tina maten i flygande fläng.
 
På sina ställen är det nästan sex meter upp till taket.
 
En liten söt julgran har Ludvig och Tina också - och fyra katter.
 
Matbordet väntar på sina gäster.
 
Hampe nosar runt i lägenheten, medan Tina värmer maten.
 
Ludvig förbereder det sista....
 
....och strax bänkar vi oss för att äta en välsmakande svampsoppa
med knaprigt bröd till.
 
Huvudrätten bestod av en välkryddat rotfruktsgratäng med mört
"sojakött".
Jättegott!
 
Och som avslutning en pannacotta med färska hallon och mörk
choklad.
En måltid helt i min smak!
 
Födelsedagsgrisen med sin lilla vovve.
 
Björn, yngste sonen, gillar också Hampus. Och vice versa.
 
Annars är Hampus näst bästa favoritplats under lampan på
skrivbordet hemma.
Den bästa är fortfarande bakom öppna spisen, när vi eldar.
Och det gör vi ofta....
 
Tack alla nära och kära för en fin födelsedag!
 

GOTT NYTT ÅR 2013!

Nyåret 2012/13 firade vi för andra året i följd i Skatboet med ett litet men naggande gott gäng.
Och i år har vi ju utökats med en familjemedlem, vår lille Hampus.
 
Av min syster och svåger fick vi denna helt underbara julros, som prydde matbordet väl!
 
 
Massor av levande ljus förhöjde nyårsstämningen.
 
Vi bjöd på bubbel och snittar med löjrom, Sjötunga Walewska (fast det var Hälleflundra) och som efterrätt
varmbakad Brieost med rostade valnötter, honung och färska fikon. Till maten vitt vin och till osten ett
sött men uppfriskande dessertvin.
Efter maten pratade vi om året som gått och mumsade på hemgjoda chokladpraliner, som min goda
vän Lillemor hade med sig.
Och så lite drinkar....
Och mera bubbel vid tolvslaget med Jan Malmsjö på Skansen (=TV) och raketuppskjutning på stranden.
 
Till sist:
Hampes favoritplats i huset: en varm fläck på golvet precis bakom den öppna spisen, när vi eldar i den.
 
 
Svårt att få honom därifrån: Hampe, Hampe!!
 
Nåja.
 
 
Ett Gott Nytt År blir det nog, 2013!
 

RSS 2.0