Resan till Dublin

 
Födelsedagsresan till Dublin ( 4 - 7 januari 2015), som mina söner bjöd mig på blev heltigenom lyckad.
Att vi hann med så mycket på så kort tid är nästan otroligt. Och ändå stressade vi
inte.
Vädret var skiftande. På måndagen var det molnigt och 14 grader varmt, tisdagen sol och klarblå himmel och fyra grader varmt, onsdagen regn och 12 grader varmt.
Dublin är en mångfasetterad stad. Centrum liknar egentligen vilken storstad som helst, medan områdena runtikring ser ganska fattiga och smutsiga ut. Kanske ha de eldat med kolkraft länge eller så är det den täta trafiken som smutsat ner.
I vilket fall som helst vann Dublin vårt hjärta. Den vänlighet som strömmade emot oss vart vi kom var överraskande och värmande. De gamla hemtrevliga pubarna, som dök upp överallt var urmysiga och andades historia. Redan första dagen ramlade vi på Irlands äldsta pub från 1178!
Museerna var välskötta, fullsmockade med föremål och uppbyggda miljöer och synnerligen intressanta. Man hade behövt gå omkring där i dagar för att ta in allt. Nu fick vi sovra rejält. Men överallt fanns muséefolk som generöst delade med sig av sin kunskap.
Hotellet var fyrstjärnigt och levde upp till det. Överdådiga frukostar och breda bekväma sängar. Helt igenom fräscht!
 
Vilken resa killar! Varmt TACK!
 
 
 
Vi anlände sent på söndagskvällen. Efter en stadig frukost (utom för Björn som sov över den) gav
vi oss iväg på en första rekogniseringstur. Här utanför puben Millenium.
 
 
 
Spårvagnar for fram överallt och såg supernya och fräscha ut. Dublin har vänstertrafik,
vilket var lätt att glömma mellan varven...
 
 
 
Första anhalten var Jamesons distillery. Numera ett kulturminnesmärke och muséum.
En hel vetenskap, för att inte tala om historia, ligger bakom varje flaska whiskey.
Jameson producerades här i Dublin i över 200 år, fram till 1971. Nu produceras den
på annan ort på Irland.
 
 
 
Pampig entré.
 
 
 
Fin "julgran".
 
 
 
Bönderna levererade korn till destilleriet på hösten. Jameson innehåller tre huvudingredienser:
mältat korn, rent irländskt vatten och omältat korn. Mältning av kornet får man genom att kornet
torkas i slutna brännugnar.
 
 
 
Kornet mals sedan till grovt mjöl, så kallat skrot. Skrotet blandas sedan med varmt vatten
i en stor behållare, mäskkaret. I mäskkaret rörs blandningen om ett antal timmar.
Stärkelsen i sädeskornen förvandlas då till en sockerart, vörten kallad.
 
 
 
Vörten pumpas sedan över till jäskaren, varpå flytande jäst tillföres och jäsningen kan
börja.  Efter 80 timmar har allt socker omvandlats till alkohol. Vätskan, sötvörten, innehåller
8 volymsprocent alkolhol. Därmed dags för nästa steg: destillationen.
 
 
 
Destillation är konsten att separera alkohol från vatten. Jameson framställs genom tre
separata destillationer. Varje steg resulterar i en allt lenare och mer utsökt kvalitet.
Kan verkligen intyga!
Den godaste whiskey jag smakat.
 
 
 
Äntligen dags för provsmakning.
Jameson i mitten, till vänster en skotsk whiskey och
till höger en amerikansk.
Gissa vilken som vr godast?
Björn, som inte ätit frukost, fick alltså börja dagen med tre olika whiskeysorter...
 
 
 
Här de ädla och mindre ädla dryckerna i närbild.
 
 
 
Efter provsmakningen fick vi en läskande och GOD drink bestående av en liten mängd
Jameson, ginger ale, massor med is och pressad lime.
 
Hädanefter min favoritdrink!
 
 
 
Ut på gatorna igen. Något mera rusiga...
De flesta hus såg nergångna och rätt smutsiga ut, men portarna/ytterdörrarna var ofta
målade i klara färger.
 
 
 
Som här...
 
 
 
...och här...
 
 
 
...och här.
 
 
 
Vilken röta!
Vi hamnade på Irlands äldsta pub, The Brazen Head, av en ren slump!
Björn påstod dock, att han drogs dit av osynliga krafter. Förmodligen för att äntligen få lite frukost...
 
 
 
Vilket ställe!
Historiens vingslag sedan 1198.
 
 
 
Interiör.
 
 
 
Pubgäster. Som väntar på mat och dryck.
 
 
 
Nästa anhalt: Vikingamuséet.
 
 
 
Många vikingar från Norden ( 900 - 1100-talet e.k.), främst norrmän och danskar drog iväg västerut och etablerade sig bland annat på Irland.
Svenskarna drog företrädelsevis österut till Ryssland och länderna därikring.
 
Här dock en svensk viking på Irland..
 
 
 
Och en till.
 
 
 
Efter lunch besökte vi Saint Patrick´s Cathedral. En imponerande byggnad som byggdes
under tidigt 1200-tal. Sankt Patrick sägs ha döpt personer som omvände sig till kristendomen
vid en källa, som en gång fanns i parken bredvid katedralen.
 
 
 
Vackra, men ack så smutsiga, blyinfattade fönster.
 
 
 
På kvällen drog vi oss ner till det pubtätaste och mest hippa området. Var och varannan
pub hade live-musik, både irländsk folkmusik och modern pop/rock.
 
 
 
Vegetarisk pasta för min del...
 
 
 
...och köttgryta för gubbens del.
 
 
 
Publivet är helt OK...
 
 
 
..när man har trevligt sällskap.
 
 
 
Dublin by night.
 
 
 
Lockande att slinka in överallt..
 
 
 
...som till exempel in på den här populära puben.
 
 
 
Mycket öl blev det...
 
 
 
...och glada miner!
 
 
 
Gott sällskap, god öl, live-musik och vänliga människor. Vad kan man mer begära?
 
 
 
Sent omsider tillbaka tillvårt fina hotell.
 
 
 
Nästa dag, själva födelsedagen, besökte vi The National Wax Museum, där denna
tänkvärda devis var skriven på väggen. Många var de kända och mindre kända vax-
figurer, som vi fick stifta bekantskap med, t.ex. James Joyce, George Bernard Shaw
och favoriten Oscar Wilde.
En imponerande samling och även rysansvärda inslag med
Dracula och vargliknande hundar som kom framhoppandes, morrade och visade hela garnityret.
 
 
 
Gatubild från ett kyligare men soligt centrum.
 
 
 
The River Liffey som flyter genom hela Dublin.
 
 
 
Dubbeldäckare. Fanns överallt i sällskap med spårvagnarna.
 
 
 
Centrum. Vem gubben är vet jag faktiskt inte. Förmodligen en krigshjälte.
 
 
 
Värmande tomatsoppa (som inte smakade tomat) i det kylslagna vädret.
 
 
 
Dressed up for success. Fast innan hade vi besökt Nationalmuséet och kollat in ett
bärgat och restaurerat skepp från andra världskriget.
 
 
 
I väntan på taxi till kvällens middag.
 
 
 
Det strävsamma gamla paret.
 
 
 
Irish whiskey. But of course.
 
 
 
Middag på en italiensk restaurant.
 
 
 
Sönerna.
 
 
 
Favoritpuben!
 
 
 
Där sångaren framförde "Hotel California" på min begäran ( genom Luddes försorg).
 
Vilken kväll! Vilken födelsedag!
 
 
 
Hemresedagen var vi på Nationalmuséet igen och kollade in antikt, olika möblerade miljöer
från olika epoker, vikingar igen, krigshistoria - och båtar.
 
Love Dublin!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Nickan

Många härliga bilder! Kul att det blev så lyckat! Bra gjort av sönerna!
Ses, kram!

2015-01-08 @ 19:15:41
URL: http://tjernhus.blogg.se
Postat av: Aggie

Har den äran en aning i efterskott!
Vilken fantastisk present och härlig resa! Dit vill jag också....
Kram
Aggie

2015-01-15 @ 19:19:14
URL: http://www.snackskalsdalen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0